ALTRES LÍMITS/ THE OUTER LIMITS:
Shelly y La Nueva Generación - I'm just a fool (1968)

14.2.09

Núria Feliu (Barcelona, 1941)


[CAT]:Núria Feliu (Barcelona,Sants, 1941) va començar la seva carrera com a cantant el 1965 amb la publicació de l'EP Anirem tots cap al cel.
Tot i els seus inicis com a actriu, el 1964 ja va decantar-se cap a la música:"[...] amics com l'Antoni Ros Marbà, Joan Ferrer i Salvador Gratacós van dir-me: "Núria, s'ha de cantar". Feia poc que havien creat els Setze Jutges.
Tots eren cantautors. Per això, als compositors, als lletristes i als poetes catalans com Lleó Borrell, Josep Maria Andreu, Jaume Picas, Ros Marbà, Jordi Sarsanedas i en Francesc Burrull (entre d'altres), els faltava gent que cantés, que els interpretés les cançons, i alhora, que també omplís la llacuna importantíssima de poder escoltar en català les
cançons conegudes arreu del món. Eren cançons que la gent sentia per la ràdio i pels enregistraments només en castellà, anglès o italià. Era una manera de normalitzar la nostra llengua a través de la cançó.[...] Volia demostrar que en català es pot i s'ha de cantar de tot." (
www.nuriafeliu.cat)
Núria Feliu és una cantant popular en tots els sentits: no només ha populitzat clàssics del jazz americà, estàndards, bandes sonores i altres èxits en català, sinó que també ha interpretat múltitud de gèneres pròpiament populars, com són els cuplets. Lluny de la imatge de diva del jazz que podia haver assumit, s'ha presentat sempre com una persona molt propera a la gent, molt del poble, que l'ha convertit, potser, en un dels personatges més entranyables de la cultura catalana de la segona meitat del XX.


[CAST]: Núria Feliu (Barcelona, Sants, 1941) empezó su carrera como cantante en 1965 con la publicación del EP Anirem tots cap al cel.
Aunque empezó su carrera artística como actriz, fue en 1964 cuando se decantó por la música:"[...] amigos como Antoni Ros Marbà, Joan Ferrer y Salvador Gratacós me dijeron: "Núria, se tiene que cantar". Hacía poco tiempo que habían formado los Setze Jutges.Todos eran cantautores, Por eso, a los compositores, a los letristas y a los poetas catalanes como Lleó Borrell, Josep Maria Andreu, Jaume Picas, Ros Marbà, Jordi Sarsanedas i Francesc Burrull (entre otros), les hacían falta cantantes, que alguien interpretara las canciones, y al mismo tiempo que llenase el importante vacío que suponía el hecho de poder escuchar las canciones que se oían por todo el mundo en catalán. Eran canciones que la gente oía por la radio y mediante las grabaciones que sólo se hacían en castellano, en inglés o en italiano. Era una manera de normalizar nuestra lengua mediante la canción.[...] Quería demostrar que en catalán se puede y se debe cantar de todo." (
www.nuriafeliu.cat)
Núria Feliu es una cantante popular en todos los sentidos: no sólo ha popularizado clásicos del jazz americano, estándards, bandas sonoras y otros éxitos en catalán, sinó que además, ha interpretado multitud de géneros própiament populares, como el cuplet. Lejos de la imagen de diva del jazz que podía haber asumido, se ha presentado siempre como una persona próxima a la gente, muy del pueblo, que la ha convertido, quizás, en uno de los personajes más entrañables de la cultura catalana de la segunda mitad del siglo XX.

[ENG]: Núria Feliu (Barcelona, Sants, 1941) started her career as singer in 1965, with the EP Anirem tots cap al cel:
"[...] Antoni Ros Marbà, Joan Ferrer and Salvador Gratacós told me: "Núria, you have to sing". All of them were composers or writers (Lleó Borrell, Josep Maria Andreu, Jaume Picas, Ros Marbà, Jordi Sarsanedas and Francesc Burrull) and they needed someone who sang their songs and, at the same time, could sang in Catalan well-known Spanish, English or Italian songs, because it was necessary to restore to normal the Catalan culture and that was possible by all those songs.[...] I wanted to demonstrate that everything could be sung in Catalan and everything had to be sung in Catalan: jazz, swing, cuplet..." (www.nuriafeliu.cat)